KLÍMA

Klímakészülékek telepítése, karbantartása

A klímatechnikai berendezések típusától és méretétől függetlenül legyen az split klíma,  mobil klíma, inverteres klíma, ablak- mono,‭ ‬dual,‭ ‬multisplit klíma készülék,‭ ‬felszerelése,‭ ‬beüzemelése,‭ ‬teljes körű kivitelezése,‭ ‬minden szükséges anyaggal végezzük.‭ ‬Telepítésre‭ 1‭ ‬év telepítési garanciát biztosítunk.‭ A készülékre típustól függően 1-5 évig terjed ki a garancia. beltéri egység !

A kivitelezési munkákhoz szükséges anyagok (tartók, rezgéscsillapítók, elektromos kábel, hűtőközeg vezeték, szigetelés, kábelcsatorna, hűtőközeg, cseppvízvezeték) díját tartalmazzák ajánlati áraink.

Klíma telepítés helyszíni felmérés

Telepítés előtt mindenképpen szükséges egy alkalommal látni a helyszínt. Csak így tudunk pontos képet kapni a lehetőségekről,‭ ‬az anyagszükségletről,‭ ‬szerszámszükségletről‭ ‬és természetesen ez határozza meg pontosan a telepítés,‭ ‬beüzemelés anyagi részét is.‭

Klímakészülékek teljes körű karbantartása

Vállaljuk az általunk forgalmazott és egyéb készülékek éves szakszerű karbantartását,‭ ‬igazolással és teljes körű szervíz szolgáltatást nyújtunk az általunk telepített berendezésekre. A rendszeres karbantartásnak köszönhetően jelentősen megnövekszik a klímaberendezések élettartama.

FONTOS!

A gyártó garanciát csak rendszeresen karbantartott készülékekre vállal!

Légkondicionáló használata: Jótanácsok

Vásárlás előtt

Klímaberendezést érdemes úgy vásárolni, hogy ugyanattól a személytől legyen garancia a készülékre és a beépítésre is.

Érdemes előre kitalálni a beltéri egység helyét, lehetőség szerint úgy, hogy kerüljük a hideg levegő közvetlen személyekre történő fújását.

Érdeklődje meg a helyi Önkormányzatnál, hogy kell-e engedély a klímaberendezés kültéri egység adott helyre való felszereléséhez.

Még a beépítés előtt győződjön meg róla, hogy a szakember, aki a beüzemelést végzi rendelkezzen a megfelelő képesítéssel.‭

Használat közben

A kinti levegő hőmérsékletéhez képest soha ne akarjunk 8 C foknál kevesebbet a lakásban. Ezt a hőmérséklet különbséget még elviseli a szervezetünk komolyabb megfázás nélkül. Bár jóleső érzés a hideg levegőt magunkra fújatni, ha megérkezünk egy klimatizált helyiségbe, de soha ne tegyünk ilyet, hacsak nem akarunk biztosan megfázni.

Klímaberendezésünket nyugodtan használhatjuk folyamatosan kikapcsolás nélkül a meleg napokon. A termosztát úgy is kikapcsol a kívánt hőmérséklet elérésekor. A fűtést sem szoktuk teljesen kikapcsolni télen, ha elmegyünk otthonról!!!

Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a legtöbb klímaberendezés nem biztosít friss levegőt. Ha szellőztetünk az legyen mindig intenzív és gyors.

Használat közben ügyeljünk, hogy minden ajtó ablak zárva legyen. Ha van külső árnyékoló szerkezet (nap ellenző), akkor használjuk, hiszen így energiát takarítunk meg.

Ha bármilyen rendellenességet tapasztal használat közben, mint pl. különös zaj, kellemetlen szag akkor azonnal hívjon szakembert, hogy a nagyobb bajt megelőzze..‭

Használat után

 

A klíma berendezésünk élettartalmát jelentősen megnövelhetjük, ha a nem használt berendezés kültéri részét a nem használt időszakban letakarjuk.   A feladatra  hívjunk szakembert! Nyaralókban, olyan helyeken ahol télen vagy csak időszakosan használjuk a légkondicionáló berendezésünket, érdemes téliesíteni a rendszert.

A csendes klíma titka

A teljesítmény mellett ezt az értéket biggyeszti oda minden klímagyártó a készüléke adatlapjára. De kérdezzen csak rá: a készüléktől vajon milyen távolságra igaz ez az adat? Kevés helyen kap majd pontos választ, mert a Magyarországon forgalomba hozott készülékek igen jelentős hányadánál a gyártó általában nem adja meg, hogy hol méri a prospektusban megadott zajszintet.
Ezért adok néhány jól értelmezhető támpontot a számadatok értelmezésére:
• A 40 dBA feletti tartós zajszint már zavarja a mindennapos beltéri tevékenységet
• Ha egy 35 dBA vagy e feletti készüléket bekapcsol a nappaliban és éppen tévézik, a következő mozdulattal garantáltan a TV távirányítójához nyúl, hogy feljebb vegye a hangerőt.
• A 30-33 dBA körüli zajszint nem tűnik fel a mindennapos élet normál zajai mellett: egy könyvtár zajszintje kb. 32 dBA.
• Végül a legszubjektívebb, mégis jelentős tapasztalattal alátámasztott adat: 28-29 dBA felett nem lehet tartósan nyugodt alvást elérni. Az alvás mélyebb szakaszában talán kikapcsolható az ilyen zajszint, de az éberebb periódusokba biztosan behallatszik az alvásba a szélzaj.

Inverteres Klíma, Légkondicionáló

A berendezések az energiatakarékosság fő szempont, jó szolgálatot tehetnek az inverteres split klíma készülékek. Folyamatos teljesítményszabályozásuknak köszönhetően, akár 40%-kal kevesebb energiával képesek a hűtésre, vagy fűtésre, a hagyományos on-off gépekkel szemben. A folyamatos teljesítményszabályozásnak számos további előnye létezik. Ezek a típusú split klímák komfortosabb légkört teremtenek a lakásban, hiszen nem szárítják intenzíven a levegőt, valamint csendesebb működésük az éjszakai használatra is alkalmassá teszi őket. A teljesítmény pontosabb illesztése végett a hőingadozás is kisebb az inverteres split klímák által kondicionált helyiségben.

Nézd meg az inverteres klíma előnyeit

Magas hatásfokmutatóik (COP, EER) miatt előkelőbb helyet kapnak az energia-besorolási létrán. Inverteres klíma működése Egy klímaberendezés beltéri egységében érzékelő figyeli a szoba hőmérsékletét. Ezt az értéket egy belső elektronika folyamatosan figyeli, és folyamatosan hasonlítja is azzal, amit mi beállítottunk a távirányítón, vagyis amit a távirányító még a bekapcsolás alkalmával elküldött neki. Egy hagyományos elven működő klíma esetében, ha a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk beállított hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a beltéri hűteni kezd. A klíma kikapcsolása természetesen akkor történik, ha szoba hőmérséklete ismét a beállított hőmérséklet alá esik. Ez a módszer folyamatos ki-be kapcsolgatással tartja fenn a beállított hőmérsékletet.Az inverteres klíma annyiban különbözik a hagyományostól, hogy nem kapcsol ki igazán és nem is kapcsol be igazán, valahol a kettő között dolgozik, ami a terhelés szempontjából rendkívüli előny. Az inverteres teljesítmény-vezérlés folyamatos szabályozást tesz lehetővé, így az inverteres klíma, működésének minden pillanatában, éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak. Gondoljunk a fényerő-szabályozós lámpára, amit az aktuális fényviszonyoknak megfelelően állíthatunk be. Persze technikailag sokkal bonyolultabb és összehangoltabb rendszerről van szó egy lámpánál, ami drágábbá is teszi az inverteres klímaberendezéseket, de a megemelkedett komfortérzet és számos előny, amit a technika még magában rejt hosszú távon mindenképpen kifizetődő. Inverteres klíma előnyei. Nézzük, milyen előnyökhöz juthatunk, hogyan emelhetjük komfortérzetünket inverteres klímaberendezésekkel. Precízebb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, hiszen nincs “ki-be” kapcsolgatás, így nincs hőmérséklet ingadozás sem. Az emberek egy része érzékeny lehet az ilyesmire és fáradtság, valamint növekvő reakcióidők kísérhetik a jelenséget.
Csendesebb működést tesz lehetővé, hiszen a kültéri egység nagyon ritkán jár 100%-on vagy afelett. Az inverteres megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat. Az indítási áramlökések sok helyen szinte szó szerint lehetetlenné teszik a légkondicionálók telepítését, mivel a hálózat nem bírja el a hirtelen felvett áramcsúcsokat. Az inverteres klíma nem 100%-os fordulattal próbál meg elindulni. Minimális teljesítményfelvétellel képes az indulásra és a 100%-ra való felpörgetés csak ezután következik. Így a megoldás az indítási áramlökéseket is kiküszöböli.
Az inverteres klíma hatásfokban lényegesen eltér a többi hagyományos elven működő klímaberendezéstől. A titok abban a teljesítmény-tartományban rejlik, amikor a klíma nem 100, hanem kevesebb, pl. csak 50%-on üzemel. Ilyenkor ugyanis a kompresszorhoz gyárilag méretezett hőcserélők, amik a klíma névleges teljesítményét hivatottak leadni, túlméretezetté válnak, és a hűtőrendszer hatásfoka megemelkedik. Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverteres klímák használatával.
Nincs hideg légáram! Mivel csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni egy inverteres klíma készülék, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb lehet egy 100%-on dolgozó “hagyományos” típus által kifújt levegő hőmérsékleténél. Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket.

Légkondicionáló berendezés méretezése

Egy átlagosan felépített helyiségre légköbméterenként 30-35 Watt hűtőteljesítményt számolhatunk. Egy átlagos helyiség belmagassága 2,7 méter, így négyzetméterenként kb 80 Watt- al számolhatunk. Az alábbi táblázat megmutatja egy átlagos rendeltetésű és belmagasságú helyiség hűtőteljesítmény igényét a kereskedelemben kapható klímaberendezések szabványos hűtőteljesítmény értékeire.

Nézd meg a számításokat

 

Szabványos klíma teljesítmény értékek Szoba légköbméter Szoba alapterület (belmagasság: 2,7m)

Klímaberendezés hűtőteljesítmények és a hozzájuk tartozó helyiség méretek.

30 Watt / m3

2,5 kW max. 83 m3 max. 30 m2
3,5 kW max. 117 m3 max. 43 m2
5,2 kW max. 173 m3 max. 64 m2
7,1 kW max. 237 m3 max. 88 m2
10,5 kW max. 350 m3 max. 130 m2
14,1 kW max. 470 m3 max. 174 m2

 

Szabványos klíma teljesítmény értékek Szoba légköbméter Szoba alapterület (belmagasság: 2,7m)

Klímaberendezés hűtőteljesítmények és a hozzájuk tartozó helyiség méretek.

35 Watt / m3

2,5 kW max. 83 m3 max. 30 m2
3,5 kW max. 117 m3 max. 43 m2
5,2 kW max. 173 m3 max. 64 m2
7,1 kW max. 237 m3 max. 88 m2
10,5 kW max. 350 m3 max. 130 m2
14,1 kW max. 470 m3 max. 174 m2

Igen extrém körülmények között (nagy felületű ablakok, déli fekvésű helyiség), akár 40 Wattal is számolhatunk. Az alábbi táblázat ezeket az értékeket mutatja

Szabványos klíma teljesítmény értékek Szoba légköbméter Szoba alapterület (belmagasság: 2,7m)

Klímaberendezés hűtőteljesítmények és a hozzájuk tartozó helyiség méretek.

40 Watt / m3

2,5 kW max. 83 m3 max. 30 m2
3,5 kW max. 117 m3 max. 43 m2
5,2 kW max. 173 m3 max. 64 m2
7,1 kW max. 237 m3 max. 88 m2
10,5 kW max. 350 m3 max. 130 m2
14,1 kW max. 470 m3 max. 174 m2

Ha nem egyszerű, átlagos rendeltetésű helyiségeket akarunk klimatizálni előfordulhat, hogy egyéb nagyteljesítményű hőforrásokat is számba kell vennünk. Ha a helyiségben további hőforrások vannak (nagyteljesítményű fényforrások, hősugárzó, gépek, sok ember stb…), azok teljesítményét elég egyszerűen hozzáadni a helyiség hűtőteljesítmény igényéhez. Ilyen esetekben célszerű szakember segítségét kérni a pontos számítások elvégzéséhez.

Klíma berendezés fertőtlenítése

A beltéri egységekben esetlegesen előforduló gombásodás és penészesedés megszüntetése,‭ ‬megelőzése.‭ ‬Elismert,‭ ‬kiváló minőségű anyagok felhasználásával tesszük gombafertőzés-mentessé készülékét‭. A hanyagul kezelt, ritkán, vagy nem karbantartott berendezés betegségeket okozhat! A készülék beltéri egységén keresztül áramlik a szoba levegője, kiszűrve a levegőből a szennyeződéseket, baktériumokat, penészgombákat. Bizonyos időközönként értelemszerűen szükséges ezeket a szennyeződéseket eltávolítani a készülékből, hogy a szűrők ismét teljes kapacitással működhessenek.

A légkondicionáló berendezések gomba- és baktérium-mentesítése, fertőtlenítése!

Fontos a légkondicionáló berendezések gomba- és baktérium-mentesítése, fertőtlenítése!

A klímaberendezést használók nagy része tapasztalta már, hogy a berendezés bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a berendezésből. Pedig ez már a végső stádium, ilyenkor nagy valószínűséggel tele van a készülék a kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel. Ezt keringteti a készülék folyamatosan a beltérben, fertőzve az ott tartózkodókat. A speciálisan erre a célra kifejlesztett anyaggal megszabadítjuk a kellemetlen kórokozóktól, egészségesebb és kellemesebb levegőt biztosítunk az Ön számára.

Kérjen ajánlatot még ma!

Ingyenesen szakvéleményt adunk, és felmérjük igényeit!

Copyright ©2009. Radarvéd Biztonságtechnikai Kft.